2021-02-18 10:41:46• hírek • Szatmár.ro/Agerpres

A Külföldi Hírszerző Szolgálatot felügyelő bizottság tagja lett Turos Lóránd szenátor

Foto: facebook.com/TurosLorand
Foto: facebook.com/TurosLorand

Döntés született szerdán a parlamentben a titkosszolgálatok tevékenységét felügyelő bizottságok összetételéről. A Külföldi Hírszerző Szolgálatot (SIE) felügyelő testületnek a rendszerváltás óta először lett RMDSZ-es tagja is, mégpedig a szatmárnémeti Turos Lóránd személyében.

Szerdán két parlamenti bizottság összetételéről is döntés született a bukaresti parlamentben. A képviselőház és a szenátus együttes ülésén a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét felügyelő bizottság és a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) tevékenységét felügyelő bizottság összetételéről döntöttek.

A SRI tevékenységét felügyelő bizottság elnökének Ioan Cristian Chirteş liberális szenátort tették meg, helyettese Florin Silviu Hurduzeu (képviselő - Szociáldemokrata Párt (PSD)), titkára Csoma Botond (képviselő - RMDSZ) lett.
Tagok: Iulian Alexandru Muraru (képviselő - Nemzeti Liberális Párt (PNL)), Răzvan Prişcă (képviselő - PNL), Mitică-Marius Mărgărit (képviselő - PSD), Marius Alexandru Dunca (szenátor - PSD), Teodor Lazăr (képviselő - Mentsétek meg Romániát Szövetség és a Szabadság, Egység Szolidaritás Pártja alkotta USR-PLUS Szövetség (USR PLUS)), Dorel Gheorghe (képviselő - Románok Egyesítéséért Szövetség (AUR)).

A Külföldi Hírszerző Szolgálat tevékenységét felügyelő bizottság elnöke Nicu Fălcoi (szenátor - USR-PLUS), alelnöke Felix Stroe (szenátor - PSD) lett, titkára pedig Antonel Tănase (képviselő - PNL). A bizottság további tagjai: Mihai Weber (szenátor - PSD), Liviu Dumitru Voiculescu (szenátor - PNL), Nicolae Roman (képviselő - AUR) és Turos Lóránd (szenátor - RMDSZ).

A szavazás titkos volt, szavazólappal történt.

A szavazás után a két bizottság tagjai megesküdtek arra, hogy titokban tartják a tudomásukra jutott adatokat és dokumentumokat, és hogy nem voltak tagjai a Szekuritáténak és a titkosszolgálatoknak.

Egyébként a SIE-bizottság tagjainak számát a korábbi ötről hétre növelték, így kerülhetett be egy RMDSZ-es politikus is a testületbe.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: